Bingo en gokverslaving: speel verstandig!

Wat is bingo gokverslaving nu precies? En wanneer kan er van een gokverslaving gesproken worden? Wat zijn de gevolgen daarvan en hoe kom je van een gokverslaving af? Dat zijn allemaal vragen die in je kunnen opkomen wanneer je te weten komt dat een naaste van jou een gokverslaafde is. We zullen proberen om in dit artikel een antwoord te geven op al deze vragen.

Je kunt praten over een gokverslaving als de persoon zijn of haar gokgedrag niet meer kan controleren en daar bij steeds de grenzen verzet bij het bingo spelen. Zo een persoon speelt dan te veel en te vaak. Op zo een manier verliest de persoon ook heel veel geld aan gokken. Het gevolg hiervan is dat niet alleen het leven van de speler negatief beïnvloed wordt, maar ook de van de naaste familieleden en vrienden. Het kan zo erg zijn dat de gokverslaafde niet alleen financiële problemen heeft, maar ook psychische en maatschappelijke problemen krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met bepaalde persoonlijkheden een groter kans hebben om gokverslaafd te worden in vergelijking met anderen. Voor die mensen is gokken dan geen ontspanning meer, maar is het (onbewust) de manier om van bepaalde gevoelens en de realiteit te vluchten. Denk daarbij aan iemand die zich eenzaam voelt door een gebrek aan familie en vrienden of iemand die zich heel erg snel kan vervelen. Zelfs de mensen die een minderwaardigheidsgevoel hebben vinden een oplossing of ontvluchting van de realiteit door te gaan gokken in bijvoorbeeld online casino’s.

De gevolgen van te vaak gokken en bingo spelen is dat het lichaam een bepaalde stof vrij maakt dat endorfine b heet. Deze stof leidt dan weer tot het gevoel van euforie. De stof endorfine b wordt aangemaakt door de hersenen als er sprake is van opwinding of spanning, wat ook ervaren wordt tijdens het gokken. Het is dan net alsof je lichaam vanzelf een soort drugs aanmaakt en dat die drugs op den duur alle gevoelens die eigenschappen zijn van bepaalde persoonlijkheden onderdrukt.

Er kunnen ook nare gevolgen ontstaan als de gok verslaafde plotseling stopt met gokken. Dat noemen wij de ontwenningsverschijnselen en die kunnen onder andere zijn: hoofdpijn, transpireren, slapeloosheid, je lichamelijk ziek voelen, trillingen, geheugenverlies, maag- en darmklachten, vermoeidheid etc. Deze verschijnselen ontstaan ook bij de drugs- en alcohol verslaafden die plotseling stoppen. Zo kan je zien dat een gokverslaving daarom ook niet licht genomen moet worden.

Als je een gokverslaafde aan bingo kent of zelf een gokverslaafde bent is het heel erg belangrijk om hulp te zoeken. Het is bijna onmogelijk om alleen tegen een gokverslaving te gaan. Het is ook belangrijk om te weten en je te realiseren dat je geen invloed hebt op het spel en dat je bij elke spel een groter kans hebt om te verliezen dan om te winnen. Als je lang aan het spelen bent, kun je zelf nagaan dat je waarschijnlijk meer geld verloren hebt dan dat je hebt gewonnen. Probeer je gokgedrag te controleren door limieten vast te stellen. Bepaal zelf wanneer, met wie, waar en met hoeveel geld je gaat gokken. Neem altijd precies het geld mee waarmee je zou willen gokken en laat al het ander geld en je pinpas thuis. Probeer toch altijd situaties te vermijden waarbij je de neiging kunt krijgen om te gokken en bingo te spelen offline of online.